Powered by Nuffnang

Sunday, November 7, 2010

Menu Hujung Minggu

Since weekend nie dapat cuti lama sikit ( 3 hari cuti, BESTNYEEEEEE....), teringin la plak nak mengasah bakat terpendam kat dapur... hahhh... fikir punye fikir, apa nak masak nie ye.... last-last ni lah menu yang dapat disediakan.... (Silalah menjamu mata ye....... ^_^)
Air tangan I: Menu Daging Masak Asam (orang Melaka cakap *Lauk Gerang Asam....  Ini memang lauk favourite I kalau u ols nak tau.... :-)

* Gerang Asam tue masakan orang Melaka...selalu orang Melaka buat isinya daging, perut, dan apa-apa jelah yg melibatkan lembu...kuah dia pekat siket.. (tapi family I masak selalunya guna daging batang pinang tu baru best, tak suka letak yang lain, lemak & kolesterol tinggi.... :-) 
Macam Asam Pedas plak, isi dia kita guna ikan..nak plak kalau Asam Pedas Ikan Terubuk, sekali makan, nak lagik......
Conclusion: Beza Gerang Asam dan Asam Pedas : Asam Pedas untuk Ikan whereas Gerang Asam untuk Daging

gambar dari atas, nampak best kan.... hahaha... itu u ols belom rasa lagi, bila rasa, memang terangkat lah!!! (Ini kes angkat diri sendiri ler ni)... tapi serius beb, memang sedap gilerrrr!!!!



okay, yang nie lauk Masak Lemak Jantung Pisang, mak I nye air tangan... pun sedappppp sangat... aritu dah tengok mak masak, nanti bleh try sendiri :-)


Sambal Sotong Campur Petai, hasil air tangan Along I plak, masak sama-sama kat dapur, meriah tuuuu!!!! Yang nie pun best sangat!!!



Air tangan I lagi: Sup Ikan Merah... Khas untuk mak ayah and anak-anak, sebab 1: low cholesterol, high protein menu, 2) Tak pedas, sesuai untuk anak-anak ;-)

Hari tu memang semua puas hati sebab dapat makan sedap, makan lauk-lauk kampung gitu.... hah korang buat apa cuti panjang nie? Story la sikit... Nak jugak tau.... ^_^

5 comments:

  1. Mak aaaiiiii!!! Superb gilo ko masak, Nim! My fave are sambal sotong petai (biler makan mulut mmg bau petai tak hengat!) and sup ikan merah... kalu aku pi Melaka, ko masak ek? :P

    ReplyDelete
  2. *blushing* hihihihi... boleh aje miey, anytime :-)
    mak aku ajar kalau nak kurangkan bau petai tu, goreng dulu petai tu, bau tu ade, tapi kuranglah skit....

    ReplyDelete
  3. salam ziarah..wahhh sedapnyaaa semua menu..terliur ni... hope sudi singgah n folo balik k...

    ReplyDelete
  4. Hanis, Hany (wah, nama pun dekat2 je korang nie): tulah, sekali sekala masak beramai2, semuanya sedap... Hanis dok jauh sgt ye... patutlah terliur...rindu tak kat Malaysian food kite?

    ReplyDelete